Yritysten nimien taustoja


Kuva Margit Mannila
 
 Ilta-Sanomissa julkaistiin tarinoita yritysten nimien taustalla vuonna 2014.


Moni meistä käy kaupassa lähes päivittäin. Harvemmin sitä tulee mietittyä, että mistähän tämänkin kaupan nimi tulee.
IS listasi sunnuntain ratoksi muutamien Suomessa tunnettujen kauppaliikkeiden nimien historiaa. Aika usein nimen taustalla on liikkeen perustajan nimi, mutta poikkeuksiakin on.

Lidl
Lidlin historia ulottuu vuoteen 1930, jolloin saksalainen Josef Schwarz aloitti kauppiaana Heilbronnissa Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co -liikkeessä. Firman nimi muuttui sittemmin muotoon Lidl & Schwarz KG.

Josef Schwarzin kuoltua firman ohjat otti hänen poikansa Dieter Schwarz. Kun hän oli vuonna 1973 avaamassa Ludwigshafeniin uutta myymälää, halusi hän välttää nimeä Schwarzmarkt (musta pörssi). Hän keksi ottaa käyttöön vanhan Lidl-nimen.

Isä-Schwarzin vanhassa liikkeessä mukana ollut Lidl-niminen henkilö ei ollut kuitenkaan elossa. Niinpä Dieter Schwarz osti nimen käyttöoikeuden eräältä eläkkeellä olleelta Ludwig Lidl -nimiseltä opettajalta, jolla ei ollut mitään tekemistä kaupan kanssa. Hinta oli 1000 Saksan markkaa.

Die Welt -lehden artikkelin mukaan nimi Lidl on muuten väännös Ludwig-nimestä. Toisin sanoen nimensä kauppaketjulle lahjoittanut mies oli "tupla-Ludwig".

Tokmanni

Vuonna 1989 Kyösti ja Kari Kakkonen perustivat Okman Oy:n Joensuussa. Vuonna 1991 he muuttivat nimen Tokmanni Oy:ksi. Konsernin viestinnän mukaan idea nimen takana tulee ruotsin kielen sanoista tok (hullu) ja man (mies). Nimen oli tarkoitus luoda assosiaatiota halvoista hinnoista.
Tokmannilla ja Stokmannilla oli nimikiista, jossa toiminimilakia testattiin. 
Noponen (2016) Tokmannin perustaja muistelee nimikiistaa: "Ei kannata aliarvioida". TalousSanomat (3.2.2022)
Saarinen, J. (2016). Aamulehti. Stockmann raivostui Tokmannin nimestä – Kyösti Kakkoselta nerokas vastaus kirjeeseen. (3.2.2022)
Välimaa (2016) Tiedätkö mistä Tokmannin nimi tulee? – Lehti: Joutui oikeuteen Stockmannin kanssa. Helsingin Uutiset. (3.2.2022)





Tokmanni -logo, punainen, rgb - Tokmanni Group Oyj
 
 Kuvan lähde Tokmanni
 
Anttila
Liikemies Kalle Anttila sai 1950-luvun alussa Suomessa poikkeuksellisen liikeidean. Hän aloitti postimyyntibisneksen. Postitusliike Solpa vaihtui myöhemmin Kalle Anttilan Oy:ksi. Ensimmäinen tavaratalo oli Helsingin Sörnäisiin vuonna 1954 avattu Anttilan Ylähalli. Anttila myytiin myöhemmin K-ryhmälle ja se ajautui konkurssiin.




Stockmann
Stockmannin nettisivujen mukaan lyypekkiläinen Heinrich Georg Franz Stockmann (1825-1906) saapui Suomeen Nuutajärven lasitehtaan kirjanpitäjäksi ja kassanhoitajaksi vuonna 1852.




Kun Nuutajärven lasitehdas avasi vuonna 1859 puodin Helsingissä, tilat vuokrattiin Kauppatorin laidalta. Kaikenlaista tavaraa myyneen kaupan esimiehenä toimi Herra Stockmann ja hänen nimensä oli kaupan ulkopuolella kyltissä. Vuonna 1862 liike siirtyi kokonaan Stockmannille.
 
 Stockmann lahjakortti
 
 
Kuvan lähde Stockmann


Sale
Kotimaisten kielten tutkimuskeskus kertoo, että S-osuuskaupat alkoivat 1980-luvun lopussa pyörittää ketjua, jonka nimi aluksi oli S-ale. Sitten huomattiin, että sanasta tuli hauska sanaleikki, kun siitä poistettiin viiva - siis englannin sale, alennusmyynti.




Alepa
Vuonna 1918 perustettiin Helsinkiin Kauppahuone Pajunen. Pajusen suvun kauppaliikkeiden ketjun nimeksi tuli myöhemmin Alennushalli Pajunen.




Siwa
Ensimmäiset Siwat perustettiin Jyväskylään vuonna 1981. Siitä tuli valtakunnallinen ketju viisi vuotta myöhemmin. Nimi on lyhennelmä ja väännös sanasta sinivalkoinen.
Siwa päätyi yrityskaupan myötä osaksi K-ryhmää ja S-ryhmää.




.


Comments